Stretchen

STRETCHEN

Stretchen bij het sporten is een veel besproken onderwerp. Is stretchen cruciaal? Wat is het beste moment om te stretchen? En hoe moet je eigenlijk stretchen?

 

Wat is stretchen?

Wat is stretchen eigenlijk? Bij het stretchen rek je de spieren tijdens een beweging of positie. Hierdoor vergroot je je ‘Range of motion’. Je wordt ook leniger en je verbeterd veelal je prestatie. Door te stretchen na het sporten breng je je spieren terug naar de normale lengte. Als je sport verkorten je spieren door te stretchen verleng je deze weer. Dit voorkomt stijfheid en het helpt ook bij het ontspannen.

Veel mensen denken dat je met stretchen blessures voorkomt en afvalstoffen makkelijker afvoert. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan maar dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Er zijn twee verschillende manieren hoe je kan stretchen: dynamisch en statisch. Als je dynamisch rekt blijf je in beweging waarbij de spieren wisselend oprekken en ontspannen. Bij statisch rekken hou je dezelfde houding aan waardoor je constant je spier oprekt.

 

Wat is het beste moment om te stretchen?

Het beste moment om te stretchen is na het sporten. Na het sporten zijn al je spieren namelijk goed opgewarmd, je bloedsomloop is erg goed en ook je gewrichten hebben de nodige beweging gekregen. Wel is het aan te raden om daarvoor een cooling-down te doen.

Wil je liever op een ander moment stretchen zorg dan dat je eerst een warming-up doet. Stretch nooit een koude spier, dit kan leiden tot blessures.

 

Hoe moet je stretchen?

Als je statisch stretcht is het erg belangrijk dat je lang genoeg een stretchoefening vasthoudt. Zo’n 15 tot 30 seconden per oefening is het best. Als je korter dan dat doet heeft de oefening weinig zin. Dat komt omdat na 6 seconden pas de peesreflex is uitgewerkt. Hierna begin je eigenlijk pas echt met de stretchoefening.

Als je dynamisch stretcht doe je dit 15 tot 30 seconden. Je herhaalt dit 4 tot 10 keer en tussen elke set hou je 15 seconde rust.

 

TIPS

  1. Adem rustig en ritmisch terwijl je stretcht
  2. Stretch tot je spanning op je spier voelt
  3. Stretchen moet geen pijn doen!
  4. Stretch alleen als je spieren opgewarmd zijn
  5. Zorg dat je spieren tijdens het stretchen niet afkoelen