Hardlopen

Hoe kan je hardlopen makkelijker maken?

 

Varieer je training

Om je conditie op te bouwen is het het beste om gevarieerd te trainen. Dit houdt in dat je duurloop, tempoloop, interval en techniektraining doet. Hierdoor neemt je hart en longfunctie toe waardoor je een hoger trainingsrendement hebt. Ook wordt je bindweefsel sterker dit heeft een ondersteunend effect op je spieren, organen, bloedvaten en op je zenuwcellen. Daarnaast neemt de spier efficiëntie toe.

 

Neem voldoende rust

In de tijd dat je rust neemt bouw je eigenlijk je conditie en spieren op. Als je elke dag zou hardlopen boek je minder progressie dan dat je zal hebben als je na elke training een dag rust neemt.

Het beste is om na een training één dag rust te nemen. Je lichaam heeft namelijk 24 uur nodig om te herstellen.

 

Goede hardloopschoenen

Door goede hardloopschoenen te kopen loop je minder kans op blessures en spierpijn. Degelijke hardloopschoenen lopen nou eenmaal comfortabeler dan andere schoenen die hier niet voor bedoeld zijn.

 

Krachttraining

Train je core! Je core bestaat uit je onderrug, buik, bekken en heupen. Zodra je die spieren sterk maakt wordt het hardlopen een stuk makkelijker. Als je core niet sterk is moeten andere spieren harder werken tijdens het hardlopen. Spieren als je kuiten, hamstrings en zelfs je knieën gaan dit dan compenseren.

 

Voeding

Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet.

De meeste mensen vinden het niet prettig om te eten voor het hardlopen. Wel is het aan te raden om iets te eten wat licht verteerbaar is. Zo heb je toch energie voor om hard te lopen.

Let ook op of je genoeg eiwitten binnenkrijgt, dat is namelijk belangrijk voor je spierherstel.

 

 

EXTRA TIPS

1             Stel een doel voor jezelf. Zo kan je jezelf beter motiveren!

2             Start met een warming up en eindig met een cooling-down

3             Kijk in de richting waar je naartoe loopt. Niet naar boven of beneden

4             Ontspan je schouders tijdens het hardlopen