Immuunsysteem

Hoe kan je het beste je immuunsysteem opbouwen?

 

Wat is je immuunsysteem?

Immuunsysteem is een ander woord voor weerstand of afweersysteem. Je immuunsysteem is een netwerk waarbij organen, cellen, antilichamen en eiwitten samenwerken om je te beschermen tegen virussen, bacteriën, parasieten, infecties en andere negatieve invloeden van buitenaf.

 

Zorg dat je genoeg nachtrust krijgt

Terwijl je slaapt worden er bepaalde stoffen afgegeven door het immuunsysteem. De productie neemt hiervan toe als er een infectie of ontsteking wordt gesignaleerd. Die stoffen zorgen ervoor dat de infectie of ontsteking wordt bestreden.

Als je te weinig slaapt kan je lichaam minder van die stoffen aanmaken. Hierdoor is de kans groter dat je een griep of verkoudheid oploopt.

 

Eet gezond en gevarieerd

Een gezond eetpatroon is erg belangrijk voor een goed immuunsysteem zorg dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Als je gezond en gevarieerd eet zou je in principe alle mineralen en vitaminen die je nodig hebt binnen moeten krijgen. Van deze vitaminen en mineralen is bewezen dat ze een positief effect hebben op je weerstand:

  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Vitamine A
  • Zink
  • Ijzer

 

Drink minimaal 1,5 liter water

Als je te weinig water drinkt wordt je lymfestelsel traag, je immuunsysteem heeft een werkend lymfestelsel nodig.

Door genoeg water te drinken help je ook om gifstoffen af te voeren.

 

Sport regelmatig

Door 30 tot 60 minuten per dag te sporten verhoog je de circulatie van witte bloedcellen en andere ‘griep vechtcellen’. Dit helpt natuurlijk bij een beter immuunsysteem.

 

Probeer stress te voorkomen

Als je constant stress hebt blijft je cortisolproductie hoog, dit maakt je immuunsysteem kwetsbaar. Dit komt doordat de focus dan ligt op overleven in plaats van gezond houden. Het gevolg is dat je lichaam minder goed wordt beschermd tegen infecties en virussen. Vermijd daarom stress.

 

Let goed op je hygiëne

Bacteriën en virussen kunnen op voorwerpen zitten, let daarom goed op je hygiëne en was je handen bijvoorbeeld vaker.

 

Mijd alcohol

Alcohol heeft een slechte invloed op je immuunsysteem. In je darmen zitten namelijk veel gezonde bacteriën die die onderdeel zijn van ons immuunsysteem. Dit wordt verstoord als je te veel alcohol drinkt.

Als je toch wilt drinken wordt er geadviseerd om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Vanaf 2 glazen alcohol tast je je immuunsysteem namelijk aan.